БТВ: В България най-престижна е лекарската професия

Лекарската професия е най-престижната у нас. Това показва единствено по рода си проучване за рейтинга на професиите в страната.  Анкетата е проведена сред служителите на 80 фирми. Целта е да изследва мотивацията на хората при избор професия.

Проучването обхваща 16 професии, в които се усеща най-силен недостиг на кадри, от четири основни за икономиката сектора: „Машиностроене”, „Електротехника”, „Медицина” и  „Транспорт”.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Проучването показва, че при избора на работа, за младите по-голямо влияние оказва не заплатата, а социалните придобивки и статуса, който дава в обществото.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Това е и причината професията лекар да води с рейтинг от близо 55 пункта, следвана от пилот и машинен инженер.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Най-непривлекателни за младите са професиите стругар и  локомотивен машинист.

Преди 30 години Ангел избира професията на машинст и бързо се влюбва в нея. Днес продължава да работи с хъс и желание. Голяма част от времето си отделя за ремонт на стари локомотиви. Стресът и тежките условия на труд обаче правят работата в железниците непривлекателна.

„Професията е хубавa, стига човек да си я харесва и да я работи със сърце. Просто няма кой да дойде засега. Няма кой да им обясни,  няма кой да направи PR на професията”, сподели Ангел

Бизнесът се нуждае от спешен внос на 100 000 работници, за да преодолее кризата с липсата на персонал. Това обаче е краткосрочно решение, казват експертите. По-важно е да се повиши привлекателността на професиите с нисък рейтинг.

„Хората заминават на запад с очаквания там животът им да  е по-добър. Ако тук им дадем живот, който включва и общественото признание и интеграцията в социума, където упражняваме нашата професията,  тогава заплатата не е толкова важна”, коментира д-р Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ.